sjogren

Senaste inläggen

Av Steve Sjögren - 4 februari 2009 11:52

När man känner tyngden av den två månader långa januari efter årsskiftet tycker man att båtmässan i februari ligger långt långt fram. Men rät var det är så står det faktiskt februari i kalendern. Fantastiskt roligt. I fredags öppnande båtmässan i Göteborg för fackfolk och i lördags var det tid för ”vanligt” folk. I går var det tid för mig och min kompis Pelle Pensel. Raskt klev vi upp kl 04.00 och mötes vid tåget 05.00 för färd mot Göteborg. Mässan öppnar kl 12.00 men med tanke på SJ och dess förmåga att passa tider så är det säkrast att vara ute i god tid. Men Sj. klarade tiden och vi var framme redan kl 9. Men lie fika och en timme hos Clas Ohlsson så var det dags att åka till mässan. Där kändes den lågkonjunktur som är på väg att nå även båtbranchen. Men båtfolk vet ju att från september och fram till februari mars går alltid verksamheten på lågvarv. Jag saknade särskilt en del tillbehörs butiker som alltid brukar vara på mässan. Erlandssons brygga, Clas Ohlsson och några andra. Det märktes också att många minskat sina satsningar på mässan. Man grips onekligen av den gamla historien om han som hade en korvkiosk. Så här går den historien. Det var en gång en man som hade en korvkiosk vid vägen. Hans verksamhet gick bra så han byggde ut. Han fick rådet av en kompis ”du ska ha större parkering och en uteservering” mannan lydde rådet och byggde en uteservering och ökade ut parkeringen. Verksamheten ökade och han var tvungen att anställa fler so kunde hjälpa till om dagarna. Hans vän kom på besök igen och sade den här gången en skylt ska du ha någon kilometer innan s å att de som kör vet att du finns och hinner stanna. Mannen lydde även detta råd och det funkade hans verksamhet ökade. Men det blev sämre tider i landet och i världen men vår kioskägare märkte inget han sålde lika bra som för, för äta måste ju folk göra. Så kom hans vän förbi och såg förfärad på verksamheten och sade till mannen ”vet du inte att det är lågkonjunktur” du måste dra ner så att du inte drabbas av minskade antal kunder. Mannen tyckte att de råd han fåt tidigare varit bra så han lydde även detta han stänge uteserveringen och täckte över sina skyltar. Omsättningen sjönk och han fick säga upp ett par anställda. Hans vän kom förbi igen och då sa han till vännen ”vilken tur att du gav mig råd at minska på verksamheten” konjunkturnedgången märks även här. Men nu övervintrar jag nog så får vi se när det blir bättre tider igen.

Den här historian säger en hel del om hur det är, jag är rädd för att många i båtbranschen bromsar för hårt. Man måste synas på vårens båtmässor för att överleva. Hoppas nu att jag får se flera av de stora och små båtillverkarna och tillbehörsförsäljarna på nästa båtmässa i Älvsjö (Stockholm) i början på mars när jag är där för 31 året i rad. På vägen hem från Göteborg klarade inte SJ av att komma fram i tid. 30 minuters försening blev det på grund av ”signalfel”

Av Steve Sjögren - 2 februari 2009 16:33

I dag har vi haft ytterligare ett kommunstyrelsemöte. Den borgerliga alliansen har återigen demonstrerat dålig sammanhållning och enighet. Malin P moderaterna anser å ena sidan att sänkta stadsbidrag på 300 miljoner inte ger kommunen någon anledning att skriva till Sveriges regering och protestera. Ändå har hennes partikamrat som är ordförande för Sveriges kommun och landsting skrivit till regeringen och begärt höjda stadsbidrag. Malin har å andra sidan hävdat att det blir för dyrt med sammanträdesarvode på 800 kronor i månaden för Gata parknämndens representant i den grupp som har att arbeta med planeringsfrågor i Kalmar kommun. Snacka om att sila mygg och svälja elefanter. KD meddelade i dag att deras hjärtefråga under så många år nu blivit bortprutad. Det handlar om vårdnadsbidraget som de har slagits för så många gånger. Nu är kampen över för deras del.  Hillmansson har sin vana trogen upphöjt sin stämma och påtalat att hon och hennes nej-sägande partikompisar nu är kritiska till hur den kommunala budgeten för 2009 ska gå ihop. Det är ju tur att hennes förslag under förra året inte vann gehör för då hade Kalmar kommun legat mycket illa till.

Det är bra att säga nej till FP förslagen, det bidrar till en bättre ekonomi i Kalmar
Av Steve Sjögren - 29 januari 2009 09:45

I måndags kom vi till kommunfullmäktige och mötes av beskedet att vi skulle vara i en annan lokal. Kul tänkte jag nu får vi gå in i högskolans kreativa miljö, fylld av modern teknik och ändamålsenliga lokaler. Det här ska bli intressant. Snacka om besvikelse. Arma studenter som ska försöka utvecklas och lära i denna miljö.  Vi klev in i en dåligt upplyst lokal där belysningen flämtade i taket. Det frestar på om man nu skulle få för sig att läsa något därinne. Men det är nog inte meningen föresten för några bord att länga böcker eller papper på var det dåligt med, men det fans ”skivor” i   ryggstödet på framförvarande stol som man kunde fälla ut. Stolarna ja det är i och för sig ingen risk att man somnar i dem hårda trånga och tätt sammanpackade. Träsmaken i akterkastellet kom redan efter ca 20 minuter.  Så risken för insomning var liten. Men om det nu är svårt att läsa i skumrasket och man inte riskerar att somna så borde ju ljudet vara bra. Ack nej ack nej en mygga till hela presidiet inklusive talarstolen medförde att de som satt längre bak i lokalen slapp höra det mesta. Det gjorde väll inte så mycket med tanke på kvaliteten på de interpellationer som förekomma, inte minst gällde det FP s interpellationer. De höll sedvanlig lågstandard även om parti-oraklet Hillmansson höll låg profil.

Summan av vistelsen i denna lokal är at man undrar om högskolan arbetar enligt ”hink-pedagogiken” . Tänk er att ni har en hund, den har varit ute länge och ni vet at den är törstig när den kommer in. Ni har lite bråttom så ni tänker att ”jag slänger en hink vatten på honom alltid får han väl i sig något” Hink pedagogiken går ut på samma sak, när studenterna kommer in säter si i skumrasket på obekväma solar och med dåligt ljud så håller någon professor ett anförande utifrån principen ”alltid lär de väll sig något”.

Det är naturligt vis lätt att raljera över detta, men faktum är att lokaler möbler teknisk standard betyder mycket för den som vill lära nytt och vara kreativ. 

Av Steve Sjögren - 28 januari 2009 15:26

Omsorgen i Kalmar visar et överskott på 23 miljoner. Det gläds vi naturligtvis åt. Men i media och hos många medborgare ställs frågan hur kunde det vända så fort ni hade ju 20 miljoner i underskott för et år sedan. Förklaringarna är många men först och främst måste man komma ihåg att omsorgsnämnden i Kalmar omsätter ca 1000 miljoner (en miljard alltså) Då är 20miljoner 2 % och det är ju inte så många procent. man skulle kunna jämföra så innebär det att om du åker och handlar på ett varuhus och har 1000 kronor med dig så är 2 % lika med 20 kronor. Prova får du se det är inte så lätt att hålla sig på + - 20 kronor när du ska handla för en 1000 lapp.  Anledningen till att vi kommit ner är att ca 10 personer utnyttjat kommunens omställningspaket det är ca 5 miljoner. Genom förändringar inom handikapp omsorgen handlar det om ca 10 miljoner genom förändrade boendeformer och förtätningar inom daglig verksamhet.  Inom äldreomsorgen har antalet hemtjänsttimmar inte ökat så mycket som vi beräknat och det ger också miljoner. Men sammanfattningsvis kan man ändå konstatera att omsorgen om äldre och handikappade i Kalmar tillhör de bästa i Sverige, det finns det undersökningar som visar. Nu går vi in i det nya året med en kostnadsnivå som stämmer ganska väl med den verksamhet vi har därför at det nu lättare att hantera den kommande verksamheten. För budgetåret 2009 har vi dels fått en del nya pengar för handikappomsorgen och för äldreomsorgen. Men vi ska också spara en halv procent. Men vi ser tiden an med tillförsikt. Vår personal på ca 2000 personer har visat under det gångna året att de är kostnadsmedvetna och fortsätter de at vara det framöver så klarar vi det här på et bra sätt för alla inblandade.

   

Av Steve Sjögren - 27 januari 2009 15:31

I dag är det förintelsens minnesdag. Jag minns när jag besökte ett gammalt koncentrationsläger i polen för sådär en 12 år sedan.  Vi hade en guide som berättade om lägret och hur man behandlade människor där. Vid en avdelning var jag tvungen att gå ut min inlevelse i hur de som en gång hade bot där hade behandlats gjorde att jag inte orkade vara kvar inomhus och se utrustningen längre. Vi var just då i den så kallade sjukhusdelen. Där fans rostfria bord i halvlängd där utfördes aborter, blindtarmsoperationer och andra ingrepp på fångarna. Givetvis utan bedövning och utan medkänsla för de som utsattes. Har fans bilder på ”docktorn” klädd i vita militärkläder med skärmmössa och alt. Att bli sjuk där eller gravid måste absolut ha varit värre än döden. Ofta blev det döden. Guiden var djupt berörd när han berättade om en anhörig som varit där och blivit förhörd av tyskarna. För att få honom att tala slipade man hans tänder med vanliga metallfilar. Han överlevde men var skadad i munnen för hela livet. Sedan gick vi vidare till en gammal godsvagn som fungerat som gaskammare. Här stängdes offren in 30 åt gången dörrarna slängdes och avgasröret från en stridsvagn kopplades in man körde tills det var tyst i vagnen. Dag ut och dag in i flera år pågick detta. I ett hus bredvid fans kremeringsugnen där liken kremerades enligt löpande bandprincipen. En av de starkaste upplevelser jag varit med om. De grymheter och de massmord som det tredje riket genomförde får inte falla i glömska.  Vi måste hålla dessa vansinnesdåd i minnet så att de aldrig aldrig kan upprepas.

Att vi nu i Sverige och i Kalmar län löper risken att få en religiös sekt att etablera sig, som säger att det som hände på 40 talet aldrig har hänt är djupt oroande. Man får hoppas att sekten aldrig lyckas att formera sig i vårt land eller län.

Av Steve Sjögren - 26 januari 2009 12:49

I dag är det månadens höjdpunkt i Kalmar-politiken.  Jag har definitivt slutat att tro på korta möten. Dagordningen till i kväll är förvisso kort. Kanske frågan om E22 kan vålla någon diskussion om Folkpartiet fortfarande är motståndare till ärendet. Det vore märkligt tycker jag. Att ett parti så konsekvent arbetar emot utvecklingen av södra Kalmar och mot trafiksäkerheten i Rinkabyholm. Det var inte många röster man fick där i förra valet och inte lär det väll bli fler nästa gång. Och det är ju bra ju mindre röster folkpartiet får här i Kalmar och i Rinkabyholm desto bättre för Kalmar. Färre folkpartister i fullmäktige betyder ju färre nejsägare. Så på det viset är deras ståndpunkt i frågan om E22 bra, åtminstone på lång sikt. Men som vanligt har oppositionen ”kokat ihop” några interpellationer som vi kan debattera kring. Det är synd tycker jag att man inte är lite mer saklig och bygger sina interpellationer på adekvata uppgifter. I stället blandar man ihop begreppen så att den som inte är insatt i frågan inte kan hänga med.  Ta Rolf Wahlbergs interpellation i kväll till exempel. Här har han blandat ihop maten till särskilda boenden med matdistributionen hem till omsorgstagarna och blanda kyld, fryst, tillagad och hemkörd mat i en enda ”pytt i panna” det är lite synd. Matfrågan är viktig och kunde definitivt ställts klarare och tydligare.

Men som han frågar får man svara så det blir en och en halv sida i svaret till honom i kväll och på dem säkert en stunds debatterande där han antagligen glömmer att man måste hålla budgeten, något som hans partikamrater ofta framhäver när boksluten skall godkännas. Men enighet och konsekvens är inget signum för alliansen i Kalmar.

Han gör säkert så gott han kan.

Av Steve Sjögren - 23 januari 2009 11:39

Maten till de som byggde landet har varit på tapeten många gånger under det senaste året. Vi har kunnat läsa om hur maten till våra äldre sänds från Sala till Sydsverige och från Malmö till Mälardalen. Det är naturligtvis inte bra. Vi slösar med energi och även om vi i siffror och med undersökningar kan visa att ”vist är maten känlig som föda” så känns det inte bra. Även här i Kalmar har maten blivit ett diskussionsämne. På måndag ska jag svara på en interpellation i kommunfullmäktige från Moderaten Rolf Wahlberg. Han har tyvärr blandat ihop begreppen till någon slags pyttipanna för att försöka förvilla och sprida rädsla bland gamla och anhöriga.  Men det verkar vara hans taktik för han gör likadant när det gäller olika boendeformer. Han ställer frågor som om han inte viste någonting, trots att han sitter i omsorgsnämnden och har all tillgänglig information.

Att Kalmar kommun har en utredning inom ramen för ”budet i balans” om våra kök på skolor och äldreboenden är ingen hemlighet. Att vi inom omsorgen diskuterar hur vi ska kunna göra vår mat distribution bättre är heller ingen hemlighet. Vi funderar över många olika lösningar och vilken det blir vet vi inte i dag. Men så mycket kan man i alla fall säga. Det blir inte fryst mat och det blir inte mat som åkt landet runt. Vi ska producera maten lokalt, vi ska använda lokala livsmedels producenter så långt som möjligt och vi ska erbjuda en varierad och god mat till våra omsorgstagare oavsett om de bor i särskilda boenden eller får sin mat hemsänd.

Maten till våra omsorgstagare i Kalmar kan få en högre kvalitet och det är en av våra viktigaste uppgifter den närmaste tiden.

Av Steve Sjögren - 19 januari 2009 16:43

Januari är en kopiöst lång månad tycker jag. Den känns som 2 månader, mörkt, kalt, och inget roligt händer.  Man får då försöka pigga upp sig lite. Jag har suttit hos en god vän och eldat ris grillat salt fläsk över glöden.  Det piggar alltid upp med lite frisk luft och till elden har vi människor alltid känt en viss dragningskraft.  Allians politiker med hemvist i Riksdagen har absolut en dragningskraft åt partitoppen men ingen åt Kalmar län. Det är synd det för vi skulle behöva drivna riksdagsledamöter som vågar stå upp för vår sak. Jag tänker på E22 och våra järnvägar de skulle behöva prioriteras upp. Men med Allians politiker i riksdagen blir det ingenting av det.  Endast några smulor från storstads satsningar blir det till Kalmar län.  När jag satt där vid elden och funderade kunde jag inte låta bli att fundera över hur Centern egentligen mår. Man säger sig vara landsbygdens företrädare men när det blir skarp läge skiter man i det och lyder i stället Stureplans-ledningens minsta vink.  Även om man har regeringsmakten måste man som lokalpolitiker och som riksdagspolitiker komma ihåg på vems mandat man sitter där. Inte tror jag att väljarna röstade borgerligt för att få se sin hembyggd bli bortglömd.

Januari är lång än finns det tid att driva Kalmar läns frågor även för allianspolitiker.

Ovido - Quiz & Flashcards