sjogren

Senaste inläggen

Av Steve Sjögren - 17 februari 2010 17:19

Var är oppositionen? Regeringen skär ner i välfärden, nedrustar våra trygghetssystem sänker skatten för de som redan har det bra. Skinnar pensionärerna på de sista korvörena. Höjer avgifterna. Privatiserar hejdlöst. Och med detta borde ju folk vara tämligen missnöjda. Men inte, de (regeringen) får bara högre och högre siffror i de undersökningar som görs. Det är ofattbart. Gör undersöknings instituten sina undersökningar i Danderyd? Nej knappast men hur kan det då se ut som det gör. Går människor på alla dumheter som kommer ur stadsministerns käft?  Och var är oppositionen Var är fackföreningsrörelsen den som fåt så mycket stryk ligger bara och kvider och tar emot mer och mer.

Det är ett ödesval upp på barrikaderna och kämpa mot orättvisor, nerskärningar och privatiseringar.

ANNONS
Av Steve Sjögren - 14 februari 2010 13:21

Sen Jämt igen! Jag har åkt en del på sistone, jag åkte från Stockholm en söndagseftermiddag och blev ca 90 minuter försenad. Har man då en tågtaxi beställd måste man själv ringa till taxibolaget för att meddela dem att tåget är försenat annats blir taxin avbokat inte ombokad. Jag åkte till Linköping försening ca 70 minuter när jag åkte dit och lika mycket när jag åkte hem. Några dagar senare åkte jag till Södertälje och samma sak igen ca 70 minuters försening både dit och hem. När jag nu beställer resa till båtmässan så tar jag flyget, vill inte riskera att bli försenad. 

Järnvägen byggs ju om för snabbare tåg så att restiden kan förkortas och det låter ju bra. Men man skulle nog kunna höja hastigheten på spåret till 300 hundra kilometer utan problem. Det finns nämligen inga tåg att sätta på spåret. Kalmar Göteborg där har spåret anpassats för höga hastigheter men tågen som går där kan inte köra fortare än förut. Så ombyggnaden av spåren verkar meningslös. På spåret mellan Malmö och Stockholm har man släppt konkurrensen fri det har inneburit att X 2000 nu får invänta det privata operarören som bara kan köra 140 på så vis har konkurrensen förlängt restiden mellan Malmö och Stockholm.  Mycket av detta ska man naturligtvis lägga den nuvarande alliansregering till last, men inte helt och hållet vår egen regering gav inte järnvägen den uppmärksamhet som hade behövts. Nu måste krafttag till för att får ordning på hela folkets järnväg.

ANNONS
Av Steve Sjögren - 30 januari 2010 10:47

Senaste nytt från regeringens tankesmedja. Nu ger de sig på även de som har ett livslångt handikapp. Är detta förvånande? Nej inte als, det var väntat. När jakten på långtidssjukskrivna börjat ge utslag genom att alt fler blir utförsäkrade och måste gå till socialförvaltningen då är det dags för att starta jakten på nästa grupp. Då böjar jakten på rörelsehindrade, döva, blinda och svåra psykiska handikapp. Alt detta ska verkställas av försäkringskassans tjänstemän. Nu har handikapprörelsen vaknat och börjat agera mot denna klappjakt på de som har svårast att komma ut på arbetsmarknaden. Alt under förevändning att det handlar om att få ut fler i jobb. Sanningen är att det ska sparas pengar på de som är mest utsatta för att kunna sänka skatten för de som redan har det bra.  Mer åt några få, mindre till de som edan befinner sig i utanförskap. Gammal moderatpolitik eller rättare sagt högerpolitik.

Av Steve Sjögren - 26 januari 2010 10:01

Nu börjar stormen kring de som blivit utförsäkrade tillta. I SVT kunde vi för någon vecka sedan följa hur en kvinna efter flera år av sjukdomar och därmed följande sjukskrivning till slut tog sitt liv i desperation över sin situation. Tyvärr tror jag att många känner som hon.  Men den moderatledda alliansen tycks inte bry sig särskilt mycket om detta. De beklagar men gör inget åt situationen. Alla sjukdomar har en bortre parentes enligt deras omänskliga sätt att se på sjukdomar. Efter 180 dagar skall man vara frisk och kan man inte jobba i sitt gamla yrke då så ska man jobba med något annat. För att stimulera den enskilde att jobba med något annat drar man undan möjligheten att försörja sig. Det slår obarmhärtigt mot de som arbetat i många år och som på det viset bidragit till att skapa välfärd i Sverige en välfärd som nu bryts ner. Många sjukdomar ha en betydligt längre förloppstid än 180 dagar det kan gälla olika typer av cancer men psykiska sjukdomar kan det ta många år att bli av med och de kan blomma upp igen om man utsätts för påfrestningar av olika slag. Att sedan lägga skulden på försäkringskassans tjänsteman är orättvist men har ett klart syfte från alliansens sida. Om man kan skylla på kassans tjänstemän när det är politiska beslut som ligger bakom då har man lyckats att undergräva förtroendet för försäkringskassan. Nästa steg blir då att lägga ner den. För vem slår vakt om en verksamhet som alla tycker är dålig. Då har man banat väg för privata alternativ. Då kan man säga ”du kan avsätta din skatt till socialförsäkringssystemet till en privat försäkringsgivare ” då är spiken slagen i vårt trygghetssystem. Låt inte kassans personal klä skott för den orättfärdiga politik som alliansen för.   

Av Steve Sjögren - 14 januari 2010 15:11

I gårdagens uppdrag granskning kunde vi se hur alliansens politik slår mot den som har oturen att vara sjuk. I det fallet slutade det med ett självmord. Hur många sådana ska vi behövas e innan en ändring kan komma till stånd. Givetvis är det bra att den som blivit sjuk får hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Men alliansens system som bygger på att man drar in möjligheten för den enskilde att försörja sig och sedan lämnar över till arbetsförmedlingen att ordna et jobb och till den enskilde att söka socialbidrag för att klara sitt uppehälle är ett inhumant system som inte hör hemma i Sverige.

För några år sedan blev jag sjuk vid en utlandsvistelse i USA i sängen jämte mig på det Amerikanska sjukhuset låg en man som var tvungen att ha en syrgasmaskin för att överleva. Mannen hade inte råd att köpa en och heller inte råd att ligga kvar på sjuhuset för att få tillgång till deras maskin. Han var således tvungen att åka hem medveten om att hans liv skulle förkortas eftersom den hjälp han behövde inte gick at få därför att han inte hade tillräkligt med pengar. Ett oerhört ovärdigt system som vi inte skulle acceptera i Sverige. Men nu börjar vi närma oss den situation där vi ser människor avlida i förtid för att systemet inte tar hänsyn till olika människors behov och deras resurser.

Det skulle inte förvåna mig om en borgerlig valseger i höst skulle leda till att man gör det möjlighet att avsätta de skattepengar som man i dag betalar till sjukförsäkringen kan avsättas till privata försäkringsbola i stället. Förtroendet för den allmänna sjukförsäkringen urholkas alltmer efterhand som fler och fler blir utelämnade från den. Så bäddar man för privata lösningar. Och med sådan lösningar torde den med förslitningsskador ärftliga sjukdomar m.m vara helt utanför samhällets trygghetssystem och hänvisad till socialen och därmed kommunernas kassa. En kassa som blir alt mindra för vart år som går. Ge oss en förståndig regering efter den 19 september.

Av Steve Sjögren - 7 januari 2010 15:49

Tiden går fort när man har roligt, den går rät fort när man har tråkigt också har jag märkt. Fast just då när man har tråkigt går den ju långsamt men efter det tråkiga då har den i alla fall gått fort. Jag såg fram emot jul ledighet med nyår och mellandagar då mycket skulle göras. Men så blev det inte. Redan dagen före jul varslades det om att närboende personer drabbats av vinterkräksjuka. Fy för den lede det är det värsta som kan drabba en. Jag rustade bostaden med spritpumpar lite här och var tvättade mig ofta ofta för att slippa bli smittad. Men den 29 var det klippt. Jag ”matade grisen” kontinuerligt i ca 10 timmar mot slutet liggande i sängen med en hink nedanför. Bölande som en tjur och med bultande bröstmuskler undrade jag när fan det här eländet skulle vara över. När jag vaknade på onsdagen insåg jag raskt att det tog tid att återhämta sig. Alldeles för lång tid. Hela nyårsaftonen gick åt till återhämtning. Så inget festande där inte. Så kom nyårsdagen och jag tänkte nu ska jag väll i alla fall kunna äta lite. Det kunde jag men några timmar senare började eländet igen fat på andra hållet om säger så. Det pågick naten lång och därmed var även lördag och söndag intecknade för återhämtning. Men inte ens det hjälpte inte en gnutta energi i kroppen. På trettondagen hade jag återfått lite kraft men fortfarande är jag matt. Då har jag tagit sprutor mot svin flunsan och mot den vanliga flunsan för vara sjuk under julen/nyår det är ingen höjdare. Men å andra sidan har jag varit förskonad från sjukdomar i mer än 20 år så det var välldags nu. Nästa gång borde bli vid 74 års ålder ungefär och då har jag väll mer tid för en stunds sjukdom. Nu hade jag det definitivt inte. Att remmen slaknat lite får dock sättas på pluskontot . Men jag hade hellre motionera lite och ätit grönsaker om jag bara sluppit vinterkräksjukan. Den är ett elände. Och nu är ledigheten redan slut.

Av Steve Sjögren - 14 december 2009 16:17

Det är fantastiskt med dessa kovändningar. I förra veckan kunde vi på morgonen höra en tjänsteman från gymnasieförbundet säga att en gymnasieskola i Kalmar måste stängas om et par år. Tjänstemannen medverkade senare samma dag i et debattprogram i radion Kalmar. Då hade han en helt annan uppfattning. Nu skulle ingen skola behöva läggas ner. I stället skulle man säga upp alla externa lokaler och på så sätt spara pengar.

Det råder ingen tvekan om varifrån den kovändningen kom. Det var gymnasieförbundets ordförande Anders Andersson C som varit framme och satt munkavle på sin tjänsteman, ja till och med tvingat dem att ändra uppfattning. Så kan det gå när det närmar sig ett valår och Anders Andersson blir orolig för att mista sin post. Att tala om som det verkligen är förbjuder han sina tjänstemän att göra. Sanningen är ju den att med alla privata etableringar som Andersson och hans borgerliga kamrater i Kalmar och i regering sagt ja till så måste man lägga ner en gymnasieskola i Kalmar. efter några år med borgerligt styra i Kalmar på 70 talet så hade underhållet på kommunens gymnasieskolor blivit så eftersatt att den s-majoriteten blev tvungna att renovera två av våra gymnasier och bygga en ny. Genom att säga ja till alla privata skollor har man nu försatt sig i det läget att man måste lägga ner en av dessa nyrenoverade skolor för att låta de privata som ligger i vanliga kontorshus vara kvar. Eller kommer Anders att byta fot efter valet och ändå lägga ner ett nyrenoverat Kalmar gymnasier för at de privata ska få leva vidare.

Misshushållning med kommunala pengar är det i alla fall och trolöshet mot väljarna är det definitivt.

Av Steve Sjögren - 9 december 2009 16:18

Jag har suttit i skattenämnden i många år. För säg  10 år sedan var alla eller väldigt många våldsamt irriterade på skatteverket. En stelbent myndighet som bara läste paragrafer och inte tog hänsyn till individen. Skatteverket var svåra att komma till tals med för de bara läste innantill i sina lagar.  Tjänstemännen där var säkert korrekta i alla hänseenden men deras korrekthet blev ohanterlig för den breda allmänheten. Alla skällde på skatteverket. Sen har det hänt något i dag har skatteverket en service till allmänheten som är helt suverän. Den som känner sig osäker på sin deklaration kan gå till skatteverket och vänligt och korrekt få hjälp med sin deklaration. I dag är bilden av skatteverket en myndighet som är till för att hjälpa medborgarna att göra rätt för sig. En fantastisk utveckling ´åt rätt håll.  Givetvis styr deras verksamhet fortfarande av lagar och bestämmelser, men de har lärt sig att hantera detta på ett positivt sätt.  Skatteverket är ett föredöme för många myndigheter inte minst försäkringskassan.

Försäkringskassan var förr en myndighet som hjälpte människor att få ekonomiskt stöd vid sjukdom och andra försäkringsutbetalningar. Nu under den borgerliga regimen har deras roll totalt förändrats till det sämre. I dag ogiltigförklarar man läkarintyg på löpande band med hjälp av en pappersdoktor som aldrig sett eller mött patienten. I dag gömmer man sig bankom en hemsida på internet eller en central telefon växel någonstans i landet. Den enskilde är bara någon som man ska försöka bli av med så fort som möjligt. Givetvis är detta inte tjänstemännens på försäkringskassans fel. Det är till största delen regerings fel. Man använder försäkringskassan som et redskap för att slå ut människor som haft oturen att drabbas av sjukdom eller handkapp. Givetvis borde kassan också vara en öppen och serviceinriktad myndighet, för att uppnå det behövs ett regeringsskifte i höst. Då kan de anställda på kassan få ett realistiskt uppdrag som gör att de kan möta medborgarna på ett annat sätt.

Det här är bara en orsak till at rösta rött i valet 2010.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se